مقالات

مقایسه سازه های ساخته شده با اسکلت بتونی و فلزی

مقایسه سازه های ساخته شده با اسکلت بتونی و فلزی

شاید شما هم در رفت و آمد در مسیرهای مختلف ساختمانهایی با اسکلت بتونی و فلزی دیده باشید . با مشاهده این دو اسکلت سوالی که به ذهن می رسد این است که تفاوت و مزایا و معایب هر کدام چیست ؟

اسکلت ساختمان

مهمترین بخش هر سازه، اسکلت آن است، از این رو اسکلت ساختمان باید از دوام و استحکام کافی برخوردار باشد تا در برابر عوامل و فشارهای مختلف پا برجا باقی مانده و ایمنی ساختمان را تضمین کند.

انواع اسکلت ساختمان

ساختمان ها به دو روش اسکلت فلزی و اسکلت بتنی ساخته می شوند. انتخاب هر کدام بستگی به موارد زیادی دارد از جمله :

  • منطقه آب و هوایی
  • میزان بودجه
  • شرایط و کیفیت اجرا
  • مسائل فنی سازه و …

مهندسین و کارفرمایان با بررسی عوامل مختلف نوع اسکلت بندی بنا را تعیین می کنند.

خانه های بتونی

تصور می شود که خانه های بتونی غیر متعارف هستند زیرا با استفاده از آجر یا ساختار اسکلت چوبی ساخته نشده اند. بعضی از افراد ممکن است آنها را زشت ببینند و به اندازه خانه آجری چشم نواز نباشند. با این حال معماران و طراحان اطمینان داده اند که خانه های مدرن بتونی هنوز هم می توانند از نظر زیبایی ظاهری دلپذیر به نظر برسند.

مزایا و معایب ساخت خانه با استفاده از بتن

مقاومت زیاد

بلوک های بتونی برای پی ها و دیوارهای زیرزمین ایده آل هستند زیرا از بتن ریخته شده مقاومت بیشتری دارند.

صرفه جویی در زمان

دیوارهای پارتیشن در هر خانه با استفاده از بلوک های بتونی می توانند به سرعت بلند شوند و هسته ها یا حفره های آنها برای مقاومت بیشتر با میله های تقویت کننده فولاد و بتن پر شوند. بنابراین این می تواند در وقت صرفه جویی کند.

عایق بودن در برابر صدا و حرارت

بتن صوتی در واقع ضد صدا است. بلوک های بتونی همچنین عایق بندی در برابر سرما و گرما را ایجاد می کنند و ممکن است مصرف انرژی خانه را کاهش دهند.

ظاهر ساختمان

واضح ترین چیزی که مردم هنگام فکر کردن در مورد خانه های بتنی به آن فکر می کنند، ظاهر آنها خواهد بود. اگر سازنده ای دارید که چشم انداز بیرونی خلاقانه ای را که می توان روی یک ساختمان بلوک بتونی قرار داد ، ندارید ، در نتیجه ممکن است ساختاری به نظر برسد که به نظر تجاری می رسد. می توان چیزی را ایجاد کرد که چشم نواز باشد اما مهم این است که شما و سازنده خود قبل از شروع کار ساخت و ساز ، دانش و اطلاعات کافی در مورد چگونگی دستیابی به آن داشته باشید.

مقاومت در برابر آتش

خانه های بتونی علاوه بر توانایی صرفه جویی در انرژی ، در برابر آتش نیز مقاوم هستند. اگر در یک اتفاق ناگوار آتش سوزی در سراسر خانه گسترش یابد ، احتمال خسارت گسترده بسیار کمتر از خانه ای است که با روش های دیگر ساخته شده است. تعداد کمی از خانه های بلوک بتونی پس از آتش سوزی فرو ریخته است همچنین اتمام های مختلفی در دسترس است.

هزینه بیشتر ؟!

هنگام تصمیم گیری در مورد هر کاری ، جنبه مالی البته مهم است. هزینه ساخت با بلوک های بتونی می تواند بیشتر از ساخت اسکلت سنتی باشد.

مزایای اسکلت فلزی:

وزن کمتر سازه

اسکلت فلزی نصف اسکلت بتنی معادل خود وزن دارد. در هر مترمکعب ساختمان (طول*عرض*ارتفاع سازه) با اسکلت فلزی ۸۰ تا ۱۳۰ کیلوگرم آهن استفاده می شود، اما در ساختمانهای بتنی وزن اسکلت در هر مترمکعب سازه ۱۶۰ تا ۲۵۰ کیلوگرم است.

تحمل نیروی کششی بیشتر

انواع نیروهای کشش، فشار و برش در شرایط مختلف (عادی، زلزله، باد و .. ) براجزاء اسکلت ساختمان (بتنی یا فلزی) وارد می شوند. مقاومت اسکلت فلزی در برابر نیروهای کشش، فشار و برش، نزدیک به هم و قابل قبول است، اما مقاومت اسکلت بتنی در نیروهای فشار قابل قبول بوده، اما در برابر نیروهای کششی ضعیفتر از اسکلت بتنی است.

نزدیکی محاسبات با واقعیت

اسکلت بتنی در مواجهه با عواملی همچون دما و رطوبت هوا در حین اجرا، نوع و کارخانه سازنده سیمان، نوع و کیفیت افزودنی های سیمان و … قابلیت ارتجاعی بالاتری نسبت به فلز داشته و در نتیجه محاسبات آن دقت کمتری دارد. در مقابل انواع خواص و رفتار فلز در اسکلت ساختمان از نظر مهندس محاسب با دقت بالایی قابل پیشبینی است.

سرعت در اجرا

سرعت اجرا و بالا رفتن ساختمان با استفاده از اسکلت فلزی بسیار بیشتر است. علی الخصوص وقتی تعداد سقف ها بیشتر از ۶ طبقه باشد.

شرایط جوی و محدودیت اجرا

نصب اسکلت فلزی در شرایط جوی مختلف محدودیت های کمتری دارد، اما اسکلت بتنی در دماهای بسیار پایین و بارندگی های شدید متوقف می شود.

تقویت پس از اجرا

پس از اتمام اجرای اسکلت فلزی، در صورتیکه نیاز به افزایش مقاومت در قسمتهایی از آن وجود داشته باشد (تغییر در آیین نامه، اشتباه در محاسبات، اضافه شدن به بار ساختمان و … ) این کار را با اضافه کردن قطعات جدید به اسکلت می توان انجام داد. اما در اسکلت بتنی چنین امکانی وجود ندارد.

  • مساحت اشغال شده کمتر

یکی از نکاتی که توسط کارفرماها در نظر گرفته می شود فضای اشغال شده توسط اسکلت می باشد. این فضا، جزو مساحت آپارتمان محاسبه ولی قابل استفاده توسط ساکنین نیست. لازم است بدانیم که مساحت اشغال شده توسط اسکلت فلزی نصف اسکلت بتنی است.

  • قابلیت بازیافت

در ساختمان های بتنی، تنها چیزی که قابلیت بازیافت دارد میلگرد آن است که البته میزان آن بسیار کم است . از سوی دیگر به علت استحکام بسیار بالا تخریب اسکلت بتنی طاقت فرسا و هزینه بیشتری نسبت به اسکلت فلزی دارد . در صورت پایان عمر مفید ساختمان و تصمیم برای تخریب، اسکلت فلزی (تیر آهن) کهنه با قیمت مناسب قابل فروش خواهد بود.

  • عدم نیاز به سقف کاذب

در صورت اجرای اسکلت بتنی ، برای حفظ زیبایی معمولا از سقف کاذب استفاده می شود. در اجرای اسکلت فلزی، نیازی به اجرای سقف کاذب نداریم.

معایب سازه فلزی

  • زنگ زدن و خوردگی :

یک از نقاط ضعف فولاد این است که در برابر خوردگی و زنگ زدگی مقاومت کمی دارد  به همین علت ممکن است در اثر خوردگی قطعات و در نتیجه کاهش ابعاد به تعمیر و نگهداری نیاز پیدا کنیم.

  • جوشکاری

عدم جوشکاری مناسب قطعات توسط کارگران  و عدم نظارت دقیق مهندسین ممکن است مقاومت سازه را با مشکل رو به رو کند.

  • ضعف فولاد در برابر افزایش دما

در صورت افزایش دمای اسکلت فلزی به ۵۰۰ الی ۶۰۰ درجه، مقاومت و تعادل ساختمان به خطر می افتد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *